O NAMA AKTIVNOSTI GOSTI N0V0STI GALERIJA KONTAKT English
 
Aktivnosti

Edukacija iz sistemske porodične terapije

Edukacija iz sistemske porodične terapije realizuje se širom regiona u Banja Luci, Sarajevu, Zagrebu, Podgorici, kao i u Srbiji u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kraljevu i Beogradu.
Edukativne radionice

Organizacija edukativnih radionica sa međunarodno renomiranim stručnjacima iz oblasti psihoterapije sa ciljem prikazivanja svog rada, razmatranja ideja sa našim kolegama i razmenom svežih iskustava.

Uspešno je održana radionica Prof. dr Mile Goldner Vukov „Različita lica ljubavi (partnerski odnosi)“. Prof. dr Mila je na zanimljiv i kreativan način predstavila neurobiologiju partnerskih odnosa koji integrišu biologiju ljudskog „uzbuđenja“ (stimulacije), teoriju privrženosti i nauku o mozgu. Na radionici je učestvovalo preko pedeset psihoterapeuta iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.9. Konferencija Evropske asocijacije porodicnih terapeuta u Atini

Na 9. Evropskom Kongresu sistemskih psihoterapeuta u Atini septembra 2016. godine pod nazivom “Poreklo i originalnost u sistemskoj porodičnoj praksi”, u bogatom četvorodnevnom programu, edukatori i psihoterapeuti porodične terapije mogli su da se upoznaju/iskuse obilje inovativnih ideja i veština primenljivih u procesu terapije i treninga. Članovi AST-a učestvovali su na simpozijumu “Edukacija kompetentnih terapeuta: kako se nositi sa neizvesnošću, živeti i raditi u doba nesigurnosti i stalnih promena”; vodili radionicu “Uticaj socijalnog konteksta na porodičnu terapiju – aktuelne teme i budućnost“; i predstavili kolaž koji su kreirali edukanti IV godine u Beogradu.

 9. EFTA-TIC Sastanak trenera, septembar 2015. godine

U septembru 2015. godine, Asocijacija sistemskih terapeuta uspešno je organizovala 9. EFTA-TIC sastanak trenera iz oblasti sistemske psihoterapije. Tema sastanka bila je "Usvajanje novih znanja: trening za integrativnu i inovativnu praksu”. U bogatom trodnevnom programu, edukatori porodične terapije mogli su da se upoznaju/iskuse obilje inovativnih ideja i veština primenljivih u procesu treninga. Učestvovali su treneri iz trideset pet instituta/škola širom sveta i regiona (Francuske, Bugarske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Izraela, Italije, Holandije, Norveške, Portugala, Rusije, Španije, Engleske, Amerike, Hrvatske, Makedonije i Slovenije). Slike sa sastanka ...

Učesnici radionice su evaluirali sastanak i ovde možete pročitati utiske. Takođe su dali preporuke i predloge za sledeća okupljanja.Kongresi

Na Kongresu u Luvenu u Belgiji februara 2015. godine, na kojem je Evropska Asocijacija za porodičnu terapiju proslavila 25. godina postojanja, Prof Dr Nevena Čalovska-Hercog govorila je o doprinosu Monija Elkajma razvoju teorije i prakse iz oblasti sistemske porodične terapije.  Mony Elkaim video...

Na 4. Kongresu psihoterapeuta Srbije oktobra 2014. godine pod nazivom »Razvoj i psihoterapija«, članovi AST-a učestvovali su u okviru okruglog stola na temu: »Sistemska praksa u postmoderno doba«.

Na 5. Kongresu psihoterapeuta Srbije oktobra 2015. godine pod nazivom “Ljubav i psihoterapija”, članovi AST-a učestvovali su na Simpozijumu “Psihoterapijska etika i kriza savremenog društva”.  Prof Dr Nevena Čalovska Hercog i Desanka Nagulić govorile su o etičkim dilemama u terapiji parova i treningu porodične terapije.

Na 6. Kongresu psihoterapeuta Srbije oktobra 2016. godine pod naslovom “Psihoterapija i društvo”, članovi AST-a zajedno sa učesnicima iz regiona - Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, i Crne Gore, učestvovali su u okviru okruglog stola na temu: “Iskustva, izazovi i pravci razvoja sistemske prakse u regionu”. Diskusija sistemskih terapeuta-Desanke Nagulić, Radmile Vulić Bojović, Slavice Gajdazis Knežević, Azre Latić, Violete Blagojević, Violete Banić, Živka Petrovića, i Jolande Dojić - bila je centrirana oko sistemske prakse koja je usaglašena sa kontekstualnim potrebama. Moderator okruglog stola bila je Jelena Manojlović.

 Trening iz Partnerske terapije fokusirane na emocije

U maju 2014. godine u Beogradu je uspešno održan prvi deo treninga "Partnerske terapije fokusirane na emocije" koji je vodila Kyriaki Polychroni, M.A., C.G.P. pod pokroviteljstvom AST-a, na Fakultetu za medije i komunikacije, Odeljenja za psihologiju i psihoterapiju Univerziteta SINGIDUNUM.

Drugi deo istoimenog treninga se održao u novembru 2014. godine, a koji je ponovo vodila Kyriaki Polychroni, klinički psiholog, edukator i supervizor sistemske porodične terapije na Institutu Anthropos u Atini.

Cilj četvorodnevnog treninga je upoznavanje sa teorijom i praksom Partnerske terapije fokusirane na emocije (PTFE), razvijanje veština terapeuta u primeni teorije attachmenta i emocija u radu sa parovima i razvijanje veština značajnih za prevazilaženje terapijskih zastoja u radu sa parovima.

Četvorodnevni trening koji je organizovao AST predstavlja prvi korak ka sticanju znanja i veština sertifikovanog terapeuta Partnerske terapije fokusirane na emocije.

Za dodatne informacije možete posetiti sajt:
http://eft.net.gr/en/information-for-therapists/externship-september/

 Supervizija*:

- Mogućnost vanredne supervizije edukanata IV godine (pored programom predvidjene)
- Mogućnost supervizije sistemskih terapeuta
- Mogućnost jednokratne supervizije sa Dr sci.med. Milom Goldner Vukov

*Za sve supervizijske aktivnosti AST će izdavati potvrdu o broju sati.Saradnja sa drugim savetovalištima i udruženjima

AST kontinuirano saradjuje sa Centrom za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima u Novom Sadu u cilju razmene iskustava, širenja "mreže" edukovanih kolega kao i podrške i ohrabrivanja istraživanja.

AST uspostavlja i održava mrežu saradnje sa edukantima iz Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Podgorice, kao i saradnju sa udruženjima porodičnih terapeuta u regionu.

Pokrenuta i održana saradnja sa različitim školama sistemske porodične terapije u Rijeci, Ljubljani i Skoplju.

Kao najstarija referentna trening ustanova u regionu, AST je podržao različite škole sistemske porodične terapije u regionu stručnim savetima, razmenom literature, gostujućim treninzima, uključivanjem kolega u svoje edukativne seminare, ali i neposrednim povezivanjem ovih ustanova sa EAP-om i EFTA-om.

Aktivnosti AST-a u Savezu društava psihoterapeuta Srbije (SDPT): AST je jedan od osnivača Saveza društava psihoterapeuta Srbije i aktivno podržava i redovno učestvuje u organizovanju Kongresa psihoterapeuta.

 

 

 


NOVOSTI

Upis u prvu godinu edukacije u Beogradu
13. oktobar 2017. godine

eap

efta


ASOCIJACIJA SISTEMSKIH TERAPEUTA

Kralja Milana 4,
11 000 Beograd, Srbija

e-mail:
astcentar@gmail.com

 
European Association
for Psychotherapy
European Family Therapy Association
Training Institutes Chamber